Sesongklar sommerhytte: 5 gode tips til når du skal åpne hytta for sommeren

Åpningen av hytta ved sjøen for sesongen bringer med seg et hav av muligheter, men før du dykker inn i sommerens eventyr, må du sørge for at alt er klart og i orden. Disse fem tingene må du huske når du åpner hytta ved sjøen for sommersesongen.

Bilde 3

1. Ta en utvendig inspeksjon av hytta

Ta en grundig gjennomgang av hytta utvendig for å se etter eventuelle skader forårsaket av vinterens værforhold. Dette er sjekklista du bør gå over:

  • Taket: Har snøen fått med seg en takstein eller to? Taket er tross alt det som holder hytta tørr, derfor bør du være nøye med sjekken. Dersom du har loft, kan det være enklere å begynne der. Sjekk etter misfarging, sprekker eller bulker i treverket.
  • Takrenner: Har det dannet seg is i takrennene i løpet av vinteren, kan det ha oppstått sprekker i nedløpet. Dette bør fikses raskt slik at du ikke opplever vannmengder på panel og grunnmur.
  • Fasaden: Er det skader i kledningen, eller det har kommet sopp, bør dette fikses og kledningen vaskes slik at den varer lenger. Kanskje trenger kledningen et nytt strøk med beis eller maling denne sesongen også? Ikke utsett dette mer enn nødvendig.
  • Vinduer og dører: Sjekk at glass er hele og låser fungerer som de skal.

2. Innvendig inspeksjon

Selv om vind og vær ikke kommer seg inn i hytta, kan det fortsatt være lenge siden du har vært der og trenger å ta en runde inne i hytta for å se at alt er i orden. Spesielt disse tingene bør du ha på lista over hva du skal sjekke:

  • Skadedyr: Sjekk at det ikke er noen tegn til mus og insekter i hytta, og gjør tiltak alt etter hva som er nødvendig.
  • Kontroll av det elektriske: Sjekk alle ledninger og apparater for å se at alt er i god stand.
  • Fukt: Møbler som har vært plassert mot yttervegg kan ha hatt kondens som trenger luftig. Et godt tips er å trekke møblene omtrent 15 cm ut fra veggen.
  • Sikkerhetsutstyr: Ta en sjekk at alt sikkerhetsutstyr fungerer som de skal. Det vil si at brannvarslere har velfungerende batterier og at brannslukningsapparatet ikke trenger å byttes ut.
  • Vannforsyning: Forsikre deg om at vannforsyningen er intakt og at det ikke er noen lekkasjer i rørene. La vannet renne en stund for å fjerne eventuell stagnert vann og sjekk vanntankene for forurensninger.

3. Grundig rengjøring av hytta etter vinteren

Etter en lang periode med lukket hytte kan luften føles litt stillestående og fuktig. Åpne derfor hytta og la den friske vårluften strømme gjennom rommene. Ta deretter en skikkelig rengjøring. Dersom du stenger lufteventilene om vinteren, er det på tide å åpne alle luker for å få i gang ventilasjonen igjen.

4. Klargjøre uteområdet på hytta

Sommeren er tiden vi tilbringer det meste av tiden ute i finværet – og en innbydende uteplass er derfor gull verdt. Må du rake, klippe gress, fjerne eventuelle greiner og annet avfall som har samlet seg rundt hytta? Terrassen og utemøblene trenger sikkert også en vask før de tas i bruk. Har du lagret hagemøbler under presenning eller en fuktig bod, vil spesielt trematerialer ha nytte av en god vask. La møblene tørke godt, og påfør eventuelt et nytt lag impregneringsmiddel.

5. Planlegg nødvendige vedlikeholdsoppgaver

Selv om det kan virke som alt er klart for sommerens glede, er det lurt å sette av tid til å planlegge og gjennomføre eventuelle vedlikeholdsoppgaver som kan dukke opp i løpet av sesongen. Dette kan inkludere alt fra å reparere småskader, til å sørge for regelmessig vedlikehold for å unngå større problemer senere. Å ha en plan for vedlikehold kan bidra til å sikre at hytta forblir i god stand gjennom hele sommeren, slik at du kan nyte hvert øyeblikk uten uforutsette avbrudd.

Og når alt dette er gjort, da kan du endelig nyte sommeren på hytta!

Sommerhytte i Risør

Realiser drømmen om Sørlandet i idylliske Breibuktlia, rett ved Risør! Dette er det perfekte stedet for deg som søker etter kvalitetstid med familien i en ny fritidsbolig ved sjøen – kun ca. 2 timer og 50 minutter fra Oslo. Beliggende i en av Norges beste sommerbyer, er Breibuktlia en skjult perle som venter på å bli oppdaget.

Med umiddelbar tilgang til båtliv, strender, og øyer, tilbyr Breibuktlia en unik mulighet til å utforske det herlige Sørlandet. Enten du foretrekker å slappe av på stranden eller å ta del i spennende aktiviteter, vil du finne noe som passer for enhver smak.

Finn ut mer om Breibuktlia