10 tips: Gjør hytta klar for vintersesongen

Det er på tide å gjøre hytta klar for vinteren – og ikke minst vinterkosen. Den kommende sesongen krever helt andre ting av hytta enn sommeren, så her får du noen gode tips til ting du må tenke på, og forberede før kulden setter inn.

Hytte i vinterlandskap

1. Rens takrenner

Løv, kvist, mose og annet rusk kan tette takrennene og hindre at vann effektivt blir transportert bort. Mange lekkasjer og vannskader skjer nettopp på grunn av dette – sørg derfor for at renner og nedløp er rene, slik at regn og smeltevann kan renne fritt vekk fra hytta.

2. Sjekk fasaden

Har du en ny hytte er det sikkert ikke like stort behov for å gå over fasaden, men det kan likevel være fornuftig å se etter skader eller svake punkter på kledningen. Ta en ekstra sjekk om musebåndet er på plass. Mus som ønsker å trekke inn i varmen trenger ikke mer enn én centimeter for å komme seg inn.

Hyttelykke - hyttefelt i vinterlandskap

3. Vinterklargjør utemøbler

Det er mange hagemøbler som kan stå ute hele året, men det beste er likevel å beskytte dem mot vinterens påkjenninger. Har du mulighet, bør de lagres innendørs. Det neste beste alternativet er å dekke til for beskyttelse.

4. Sikre løse gjenstander

Skulle det bli ordentlig storm kan løse gjenstander utgjøre både fare og skade – også tunge ting kan bli tatt av sterk vind. Sørg derfor for å rydde inn eller sikre alle løse gjenstander du har rundt hytta.

5. Unngå frosne rør og vannskader

Visste du at vann som fryser øker med omtrent 10 prosent i volum? Det kan føre til at rørene sprekker. Og når vannet tiner igjen, vil det strømme uten stopp ut av sprekken. Hytta kan dermed raskt bli fylt opp av vann, og forårsake store vannskader.

Når temperaturen begynner å falle er det derfor viktig å stenge hovedstoppekranen og tømme rør. Det er lurt å huske gjennom hele vintersesongen – hver gang fritidsboligen forlates mer enn tre døgn. Sjekk også om det er mulig å isolere rør i kalde rom.

Var du også klar over at forsikringsutbetalingen på fritidsboligen din kan bli redusert dersom det oppstår skader grunnet manglende vedlikehold, eller om du ikke har gjort nok for å forebygge skader?

6. Husk lunk i hytta

Varmen i hytta bør ikke være lavere enn 10 grader, da det kan øke sjansen for sprukne vannrør. Derfor er det viktig at du før vintersesongen starter, sjekker at oppvarmingssystemet fungerer som det skal. Sjekk termostater, rengjør og bytt eventuelle filtre. Sørg også for at ovner og peiser er tilstrekkelig rene.

7. Brannsikring

Kravene til brannsikring er det samme for en hytte, som til boligen din. Det vil at du må ha minst én røykvarsler og brannslukningsapparat, eller husbrannslange. Sjekk derfor at røykvarslere fungerer – test og bytt batterier om det er nødvendig.

Brannvernforeningen anbefaler pulverapparat som er lett tilgjengelig – gjerne slik at du lett får tak i det hvis du kommer fra soverommet. Husk at brannslukningsapparatet må kontrolleres av fagperson hvert femte år for å sjekke at trykket er intakt.

Husk god brannsikring på hytta - og å kjøpe nok ved.

8. Kjøp inn nok ved

Bestill ved i god tid før vinteren slik at du har nok til oppvarming gjennom hele sesongen. I kalde perioder går det mye, så du kan trenge mer enn du tror. Undersøk gjerne lokalt om hva som finnes og om det kan leveres. Det kan lønne seg å lagre veden på et tørt sted, helst under tak, for å unngå fuktighet i veden.

9. Ha nødutstyr tilgjengelig

I tilfelle strømbrudd, eller andre uforutsette hendelser, er det lurt å ha nødutstyr tilgjengelig på hytta. Det kan være lommelykt, stearinlys, nødmat, varme tepper og klær.

10. Litt ekstra hyttelykke i vinter

Innekos hører til i vintersesongen. Ta derfor gjerne med ekstra pledd, puter og tepper for å gjøre hytta mer innbydende i vintermånedene. Er dere glade i spill, bøker eller annen underholdning, kan du vurdere å oppdatere med noen nye varianter i år.

Med disse ti tipsene blir både hytta og du klare for en hyggelig og trygg opplevelse i den kalde årstiden.